SUBJEKTIVNI NBA: Nije goat, nego najbolji strelac lige

Nije goat nego najbolji strelac
Američki košarkaš Lebron Džejms sinoć je, postigavši 38388. koševa u karijeri postao najbolji strelac u istoriji NBA lige. Džejmsu je protiv Oklahome bilo potrebno da postigne 36 poena i tako je prestigao legendarnog Karim Abdul Džabara koji je od 5. aprila 1984. godine bio na vrhu liste najboljih strelaca u najjačoj košarkaškoj ligi u Americi.
„Kralj“ kako ga zovu fanovi i saigrači je u intervju pre nekoliko dana rekao da sebe smatra najboljim košarkašem svih vremena što on svakako ima pravo da misli. E sad mnogi sportski analitičari i zanesenjaci se sada utrkuju mašući statistika koje potvrđuju ili ruše reči Kinga Džejmsa. Naš novinar Vule pokušaće da stavi sa strane svu subjektivnost i da proba da odgonetne ko je goat, i postoji li on uopšte?

Lebron uzima šut za istoriju
Lebron uzima šut za istoriju

Mnogo je stotina velikana tapkalo loptu u NBA ligi i tim tapkanje steklo status legende i postali besmrtni. Spisak je predugačak i ne bi svakom bio isti tako da ga ne treba ni pisati, ali jasno je da se svi moramo složiti u nekoliko činjenica. Lebron Džejms iako obara razne rekorde, rraje sve decenije i idoo je mnogim igračima i dalje nije GOAT materijal. Mislim da govorim u ime svih razumnih ljubitelja košarke kada kažem da je statistika najmanje bitna u izboru najbolje ikada.

Ko je zaista goat?
Ko je zaista goat?

Jedan mudar čovek je rekao da je statistika kao bikini pokazuje mnogo, ali sakriva ono što je najvažnije. Majkl Džordan je osvojio šest titula u šest finala, a Lebron četiri na deset nastupa i tu bih završio diskusiju, ali ni prstenovi nisu najvažniji. Da bih dokazao koliko je i to nebitno reći ću samo da Robert Ori bolji i od Lebrona i od Džordana pošto ima sedam prstenova. U konkurenciji za titulu goat su i Karim Abdul, Vilt Čemberlen, što dalje idemo sve je više besmisla.Vil Čemberlen je igrao košarku dok mnogi od nas nikada nismo ni bili rođeni, pravila su bila drugačija, koševi, lopte, tereni i sve ostalo.

Odgovor na pitanje svih pitanje je da dragi moji goat ne postoji. Jedino što je realno je da se u svakoj eri NBA proglasi onaj koji je u jednoj deceniji najbiše toga doneo, promenio tok igre i uticao na popularnost, a kada govorimo o proteklih nekoliko decenija mislim da se izdvajaju Majkl Džordan, Kobi Brajant i Alen Ajverson. Ipak, i to je subjektivno, sve je subjektivno, NBA je subjektivan. Smatrm da je najbolje da zanemarimo brojke i uživamo u igri svoh majstora koji je i dalje igraju i sa se radujemo sa će naš Jokić potrajati barem toliko da ne moramo da budemo subjektivni kad budemo govorili o njemu kao budućem članu košarkaške kuće slavnih
V. G.

Deljenje:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Želiš reklamu na našem sajtu?

X