Ukrajina se pridružila Španiji i Portugalu u kandidaturi za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine!

Fudbalski savezi Španije i Portugala potvrdili su da se Fudbalski savez Ukrajine pridružio njihovoj kandidaturi za dobijanje organizacije i domaćinstva Svetskog prvenstva 2030. godine. Kritike su stigle i pre nego što je vest ozvaničena.

„Naša ponuda više nije iberijska već evropska. Uveren sam da je naša kandidatura sada još bolja. Fudbal je univerzalna stvar i može da menja ljude na toliko mnogo načina i zato treba da ga koristimo da radimo dobre stvari“, rekao je prvi čovek španskog fudbala Luis Rubijales.

Španija, Portugal i Ukrajina tako će konkurisati za domaćinstvo Mundijala 2030. uz podršku UEFA. Među kandidatima su Egipat, Grčka i Saudijska Arabija, ali i južnoameričke zemlje sa zajedničkom kandidaturom – Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile.

U utorak je ova vest već bila najavljena, a engleski mediji već su našli način da kritikuju odluku.

Gostujući u programu TalkSport Ajmon Džordan, nekadašnji predsednik Kristal Palasa, rekao je da veruje da Španija i Portugal zapravo na ovaj način zloupotrebljavaju situaciju u kojoj se našao narod Ukrajine. Upitan da li se na ovaj način šalje moćna poruka, Džordan je rekao:

„Ne baš. Žao mi je što ću biti ciničan, ali zaista mi izgleda kao da Španija i Portugal dodaju Ukrajinu u kandidaturu zato što će im to pomoći da dobiju organizaciju turnira. Možemo da pričamo i o tome da li je Ukrajini organizacija Svetskog prvenstva potrebna u nekom smislu političkog pozicioniranja i koliko sport u tome treba da ima ulogu. Mislim da sport ne bi trebalo da se koristi u te svrhe. Svako ko misli da je mešanje sporta i politike dobra ideja neka se vrati u 1936. i vidi kako je propagandna mašinerija Adolfa Hitlera koristila te mehanizme i neka shvate da sportu i politici nije mesto jednom uz drugo“, rekao je Džordan.

„Španija i Portugal ovo ne rade zato što su dobrog srca. Rade to zato što smatraju da će na taj način lakše dobiti domaćinstvo. Zato što na taj način suptilno vrše uticaj jer onaj ko bude protiv toga biće ‘onaj grozni čovek koji diskriminiše’. To je suludo. Ljudi zloupotrebljavaju situaciju u kojoj se nalazi Ukrajina. Ako je Ukrajina u poziciji da može da organizuje Svetsko prvenstvo, onda to treba da uradi sama. Da li bi Španija i Portugal pozvali Ukrajinu da im se pridruži da cela ova situacija ne uključuje rusku vojnu intervenciju? Ne bi“, zaključio je.

MILOJEVIĆ NAŠAO NOVI ANGAŽMAN: Posle AEK-a na redu je Apoel

Deljenje:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Želiš reklamu na našem sajtu?

X