NA DANAŠNJI DAN: Pre devet godina „Orlići“ su se popeli na krov Evrope! (VIDEO)

Na današnji dan, pre devet godina, omladinska reprezentacija Srbije (igrači do 19 godina) ostvarila je do tada najveći uspeh od osamostaljenja naše zemlje.

Na kontinentalnom prvenstvu u Litvaniji „orlići“ su u finalu savladali Francusku i na taj način postali prvaci Evrope. To je bila prva generacija u istoriji srpskog fudbala koja nam je donela neku titulu.

Interesantno je da smo na tom putu do Litvanije strepeli za plasman posle drugog kruga kvalifikacija koji je bio održan u našoj zemlji, jer smo na kraju imali isti broj bodova kao i Slovačka i Švajcarska, ali zahvaljujući boljoj gol razlici mi smo otišli na Evropsko prvenstvo.

Švajcarcima je u tom poslednjem kolu i bod bio dovoljan, ali su pretrpeli poraz od Slovačke.

U Litvaniji smo u grupi savladali Tursku i Gruziju, a rezultatski nevažan meč protiv Francuske okončali smo remijem i pokazali da san može postati java. Usledilo je polufinale protiv jakog Portugala čiji dres su nosili Bernardo Silva, Gonsalo Guedes, Brubo Varela…I pobeda posle penala.

Finale sa rivalom koji je tada imao nekoliko zvezda u najavi predvođeni Marsijalom i gol Andrije Lukovića u 57. minutu za istoriju srpskog reprezentativnog fudbala. Usledila je velika radost i ono čuveno: Srbi ludaci, evropski prvaci!

Srbija je tog 1, avgusta 2013. igrala u sastavu: Rajković, Golubović, Antić, Filipović, Veljković, Luković, S.Milinković – Savić, Pavlovski 8od 90+2 Urušević), Maksimović, Đurđević (od 88. Ožegović), Mitrović.

Selekciju je predvodio Ljubinko Drulović, ali imao je ogromnu pomoć od Save Mioševića, Milana Đuričića (preminuo ranije tokom dana), Radovana Ćurčića, Nenada Cvetkovića i drugih trenera uključenih u rad stručnog štaba.

Spisak imena koji zlatnim slovima ostaje upisan u istoriji našeg fidbala je sledeći:Predrag Rajković, Stefan Čupić, Petar Golubović, Slobodan Urošević, Nikola Antić, Aleksandar Filipović, Miloš Veljković, Sergej Milinković – Savić, Dejan Meleg, Marko Pavlovski, Andrija Luković, Mijat Gaćinović, Milan Vojvodić, Nemanja Maksimović, Ognjen Ožegović, Uroš Đurđević, Aleksandar Mitrović i Aleksandar Čavrić.

,,Orlovi“ 4. favoriti za osvajanje Evrobasketa!

Deljenje:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Želiš reklamu na našem sajtu?

X