NA DANAŠNJI DAN: 1930. godine u Urugvaju počelo prvo Svetsko prvenstvo!

Na današnji dan 1930. godine, u glavnom gradu Urugvaja Montevideu počelo je Prvo svetsko prvenstvo u fudbalu. Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije bila je sastavljena samo od beogradskih igrača, pošto su klubovi iz Zagreba, Sarajeva i Subotice bojkotovali nacionalni tim. Jugoslovnski tim je osvojio treće mesto.

Prvak sveta bila je reprezentacija domaćina, a srebro je osvojila reprezentacija Argentine.

Jugoslavija je bila u grupi 2 sa reprezentacijama Bolivije i Brazila koji je bio i nosioc iste. Brazilci su, zbog unutarnjeg razdora, igrali gotovo isključivo samo s igračima iz Rio de Ženeira, no svejedno je bilo očekivano da prođu u polufinale, pogotovo zato što je i reprezentacija Jugoslavije zbog bojkota ostalih fudbalskih saveza bila skoro isključivo sastavljena od igrača iz Beograda.

Jugosloveni-Srbi su ih iznenadili u prvoj utakmici grupe i pobedili rezultatom 2-1. Jugosloveni su postigli i treći gol, koji im je sudija poništio zbog ofsajda. Kasnije su obe ekipe glatko pobedile Boliviju, a Jugoslavija je prošla u polufinale na račun Brazilaca koji nisu opravdali status nosioca.

U polufinalu su snage odmerili Jugoslavija i Urugvaj. Jugoslavija je začuđujuće povela u četvrtom minutu, zahvaljujući Đorđu Vujadinoviću. Urugvajci su potom poveli 2-1, a Jugoslovenima je nakon toga kontroverzno poništen regularan gol zbog „ofsajda“. Do poluvremena je prednost povećana na 3-1, da bi do kraja rezultat narastao na visokih 6-1. Uglavnom zahvaljujući lošem suđenju u korist domaćina, kao i velikom pritisku sa tribina.

Pošto se utakmica za treće mesto nije igrala na ovom svetskom prvenstvu, dogodilo se jedini put da nije bilo utakmice između polufinala i finala. Zahvaljujući pobedi Urugvaja nad Argentinom u finalu, reprezentacija Kraljevine Jugoslavije je osvojila treće mesto.

Pogledajte kako je izgledao plakat za prvo Svetsko prvenstvo:

ARVIDAS SABONIS: Div koji je 24 godine proveo pod obručima

Deljenje:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Želiš reklamu na našem sajtu?

X