ARVIDAS SABONIS: Div koji je 24 godine proveo pod obručima

Dobrog košarkaša čine njegove igračke sposobnosti, da li je dobar poenter, skakač, ume li da doda, da li se trudi na treninzima i slično. Ako se na to doda lucidnost u igri, spremnost da u svakom trenutku zaštiti svoje saigrače, kvalitet u svakom smislu te reči, uz 220 santimetara visine i 130 kilograma težine – dobićete Arvidasa Sabonisa – boga Litvanske košarke.

Arvidas Romas Sabonis rođen je u Kaunasu pre 57 godina. Sabonis je kao i skoro svaki talentovani Litvanac krenuo u Žalgirisu. Kada su shvatili o kakvom se, malom većem, dragulju radi iz kluba su uspeli da ga spasu regrutovanja u Sovjetsku armiju, a razlog izbegavanja vojnog roka nije bio, kao kod našeg Flojda, da ga nešto boli već je morao da upiše Poljoprivredni fakultet.

1986. godine na draftu ga bira Portland. Ipak, politika se ponovo umešala u sport. Sovjetske vlasti mu nisu dozvolile da krene put NBA. Ipak, Sabonis je zbog povrede otišao u Portland, a taj period je iskoristio i da trenira sa ekipom. Sabonis je, što se tiče reprezentacije, osvojio sve, prvo pod zastavom SSSR – a zatim i kao kapiten Litvanije. Kao član Sovjeta vodio je svoju selekciju do zlata na OI 1988 kada su u finalu savladali Jugoslaviju. Iako nisam bio ni rođen u doba njegovih najboljih partija, voleo sam da gledam njegove poteze na Jutjubu, što i sada neretko radim.

Ostao mi je u sećanju kao jedan od najboljih igrača reprezentacije Litvanije koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu 1995, protiv naše Juge, predvođene Divcem, Đorđevićem i Danilovićem. Sabonis je stoički podneo poraz i čestitao našima na pobedi, dok neki to nisu uradili pa se od tada i nisu naigrali na najvećim košarkaškim smotrama. Iste godine Sabonis potpisuje za Portland, sa 31 godinom i nikome nije bilo jasno zašto su ga Trejlblejzersi uzeli, ali kada je krenuo da radi ono što Jokić radi sada, svi su ostali zabezeknuti. Grmalj u ozbiljnim igračkim godinama, laganim fontana vara brže i fizički spremnije igrače, kao od šale.

Karijeru je okončao u svom Žalgirisu kao četrdesetogodišnjak i sa dugom istorijom povreda. Sve titule i priznanja nemoguće je nabrojati. Arvidas je čovek koji je mnogo više od igrača, centra ili oca sadašnje NBA zvezde Domantasa Sabonisa, on je institucija i fenomenalan primer, kako treba da se ponaša sportista i pravi je dokaz da se drugi sportovi igraju nogama i rukama, a košarka glavom.

 

Deljenje:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Želiš reklamu na našem sajtu?

X